Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, ‘Futbol Ekonomisinde Son Durum’ özel oturumunda Sabah Gazetesi Yazarı Levent Tüzemen’in sorularını yanıtladı.

”Pandeminin ilk çıktığı Mart ayının 12’sinde sonra Süper Lig’de ilk haftayı büyük bir cesaretle oynadık. O haftayı oynatmakla cesaretli olduğumu kabul ediyorum şimdi. Çok şükür o haftayı oynatırken vakaya sebep olmadık. 1-2 teknik direktörümüz rahatsızlandı ama hepsi sahanın dışından hasta oldu, bunu tespit etmiştik. 17 Mart’ta liglere 3 ay ara verdik. Kalan 8 maçı büyük bir cesaretle, önemli olan birçok ismin ‘Futbol oynanamaz, bu sezonu böyle tescil edelim’ sözlerine, yorumlarına rağmen seyircisiz oynattık ve sezonu tamamladık. Pandemi 2020/21’de de devam etti. Bütün sezonu seyircisiz oynama kararı aldık. Yalnız Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde seyircisiz oynayarak sezonlar tamamlandı. 2021/22’de baktık ki ortam iyi, Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda çift aşı oranının iyi olması nedeniyle %50 tribünler ve tam kapasite localar ile 10. haftayı tamamladık. Amatör maçlar ve kadın ligleri de bu ay sonunda başlayacak. Hedefimiz %100 kapasiteyle maçların oynanması. Ligde 10 hafta, Avrupa’da 3 hafta geçti. 10 haftada sadece 3 maç yüzde 50 şartını zorladı. Bunlardan biri Beşiktaş – Galatasaray derbisiydi. Trabzonspor ve Fenerbahçe’nin 1’er maçları var. Şampiyonlar Ligi ve Avrupa maçlarında ise sadece Beşiktaş – Dortmund maçında yüzde 50 kapasiteye yaklaşıldı. Sağlık kurulu çalışıyor. Hedef stadyumları yüzde 100’e getirmek.”

”Bir de içimde dert var. 12 yaş altının gelmesi çok zor. Çocukların maç sevgisini yerine getirmemiz lazım. Ona hızla çalışıyoruz. Onu da çözerek 12 yaş altına tribünleri açmayı planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde Türkiye’de çok konuşulacak konulardan biri, önümüzdeki 3 ya da 5 yılın yayın ihalesinin yapılmasıdır. Bununla birlikte Kulüpler Birliği ile çeşitli toplantılar yapıp ihale komisyonu seçtik. 9 kişiden meydana geliyor. 4 kişi Kulüpler Birliği, 4 federasyon, 1 tane de sekretaryamızı yapsın diye Kadir Kardaş’ı kurula alarak çalışmalara başladık. Birinci kademede bize mutlaka bir danışman gerektiği kararını verdik. Danışman aramaya başladık. TFF, dünyada çeşitli danışman firmaları listesini yaptık. Kulüpler Birliği de yaptı. Bunların içinden hangisini seçeceğimize dair bir çalışma yaptık. Bir firma seçtik ve anlaşma yaptık. Çalışmalara başladık. Kasım, aralık veya ocak ayı içerisinde ihaleyi sonlandıracağız. İhalenin paket çeşitleri, bir paket mi, iki paket mi, üç paket mi ve şekli, yurt içi mi yurt dışı mı… Danışman kuruluşumuz bu çalışmaları yapıyor.”

”Yakın zamanda bir araya gelip önemli noktaları konuşacağız. Süreci de konuşacağız. 3 yıl mı, 5 yıl mı? Son sözleşme 5 yıllıktı. Ne artıları olur, ne eksileri olur kararı verip ilanı yapacağız. Ne kadar çok talep gelirse ihalede yarışmanın o kadar etkili olacağını, kulüplerimize fayda getireceğine inanıyorum. Başta 4 büyük kulüp ve 1-2 Anadolu kulübü bankalar ile anlaşmaya varıp yapılandırma yaptılar. %100 çözüm olmasa dahi kulüplerin sıkıntılarına %70-80 çözecek yeni anlaşmayı imzaladılar. Bankalara da teşekkür etmek lazım. Türk futbolu sıkıntı noktasındaydı. Nefes almalarını sağladı. İş orada bitmiyor. TFF’nin takım harcama limitlerini tespit eden Lisans Kurulumuz var. 7 arkadaş var. 3 tanesi yeminli mali müşavir. Hukukçu arkadaşımız var. Kulüplerimizin bizlere vermiş oldukları bilançoları tespit ederek harcama limitlerinin 3. sezonunu yaşıyoruz. 2019/20 yılında başladık. O sezon yüzde 30 fazlasını harcayabilirsiniz dedik. Neredeyse tüm kulüpler buna uydu. 2020/21’de ise yüzde 30’u 15’e düşürdük, onu da yaptılar. Bilançoları inceliyoruz. Limitleri aşan var mı, yok mu önümüzdeki günlerde belli olacak.”

” MHK konusunda Kulüpler Birliği ile birlikte yeni çalışma grubu kurduk. 5 kişi var. Bu arkadaşlar, yeni MHK’de sistemin nasıl geliştirileceğini, adaletli tayin, hakem seçme, gözlemci raporları, gözlemcilerin ilişkileri, akraba ilişkilerine kadar çalışmalar yapılıyor. Bizim çok değer verdiğimiz eski MHK Başkanı Serdar Tatlı da istifa etti. Yeni MHK başkanını ve kurulunu tayin ederek yola devam edeceğiz. 1-2 gün içinde yeni MHK’yi göreve getireceğiz. Kulüpler Birliği ile görüşmelerimiz oldu. Onları dinledik. Görüşmeler devam ediyor. En kısa sürede yeni MHK’yi göreve getirirken, çalışma grubuyla bir araya getireceğiz. Sistemi nasıl geliştireceğimizi de araştıracağız.”

”Şenol Güneş döneminde 2 tane Süper Lig’de oynayan, 9 tane yurt dışında oynayan çocuklarımız vardı. Stefan Kuntz maçlarında ise 4 Süper Lig oyuncusu, son maçta 6 Süper Lig oyuncusu vardı. Bu sayı gittikçe artacak. Bunu 6+5’te kesin kararımız var. Zaten ilan etmişiz. Herhangi bir olay olmazsa bu kararlarımızı devam ettirmek niyetindeyiz.”